fbpx
Bata Energy Solutions

Zonnepanelen en het netwerk: hoe werken zonnepanelen samen met het elektriciteitsnetwerk en hoe kun je het meeste uit je installatie halen?

Zonnepanelen kunnen voor veel besparing zorgen voor je bedrijf. Met zonnepanelen creëer je als het ware je eigen “elektriciteitsfabriek” bovenop je dak. Doordat de meeste bedrijven veel ruimte hebben voor zonnepanelen, is het bijna altijd mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Agrarische bedrijven kiezen er vaak voor om zonnepanelen op het dak van de schuur te plaatsen en ook zonnepanelen op golfplaten laten plaatsen is mogelijk. Fabrieken met grote fabriekshallen kunnen zeker veel opwekken door het plaatsen van een grote groep zonnepanelen op de fabriekshal, maar ook kleine bedrijven kunnen met zonnepanelen op het dak van hun kantoorpand een eigen energievoorziening mogelijk maken. Zonnepanelen worden meestal aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dit heeft vele voordelen, want wanneer je even niet genoeg kan opwekken door bijvoorbeeld een lange periode van bewolking, kun je toch je bedrijf van stroom voorzien door tijdelijk over te schakelen op netstroom. Ook kun je stroom dat je niet gebruikt weer terugleveren, wat de energierekening van je bedrijf nog meer kan verlagen. Lees in dit artikel hoe zonnepanelen samen met het elektriciteitsnetwerk werken en hoe je het meeste uit je installatie kunt halen.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Zonnepanelen en het elektriciteitsnetwerk

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van zonnecellen. Voordat deze stroom je machines en apparaten van stroom kan voorzien, gebeuren er nog een aantal dingen. De stroom die rechtstreeks uit de zonnepanelen komt, heeft namelijk nog niet de goede spanning en is daarom niet bruikbaar. Hiervoor wordt een omvormer gebruikt. De omvormer zet de opgewekte elektriciteit om in bruikbare elektriciteit en vervoert het vervolgens naar de meterkast. 

De meterkast verdeelt vervolgens de elektriciteit naar de apparaten die op dat moment om stroom vragen. Het kan zijn dat er meer wordt opgewekt dan dat er op dat moment nodig is. Deze overtollige stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk, waardoor andere bedrijven en huishoudens in de omgeving hier gebruik van kunnen maken. Dit levert vele voordelen voor het bedrijf op. Fiscale regelingen van de overheid zorgen er namelijk voor dat een bedrijf dat elektriciteit teruglevert, hiervoor een mooie vergoeding ontvangt. Lees hier meer over subsidiemogelijkheden voor bedrijven.

Terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk

Het zou natuurlijk zonde zijn als de energie dat je bedrijf opwekt niet kan worden gebruikt. Sommige zonnepanelen bedrijven gebruiken een thuisbatterij voor het opslaan van elektriciteit, maar ook terugleveren is een goede optie. Vooral op zonnige dagen kan het voorkomen dat een bedrijf meer energie opwekt dan dat het op dat moment nodig heeft. Wanneer je zonnepanelen aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, wordt de overtollige stroom automatisch teruggeleverd. Het kan voorkomen dat er op zonnige dagen te veel bedrijven en woningen stroom aan het net leveren. Gelukkig zorgt de netbeheerder er dan voor dat de stroom op de juiste spanning blijft. Verhoogde spanning kan namelijk schadelijk zijn voor apparaten.

Verdien je investering terug

Wanneer je zonnepanelen hebt, maar toch aangesloten bent op het elektriciteitsnetwerk, kan dit vele voordelen hebben. Je bent bijvoorbeeld altijd van stroom voorzien. Mocht er dus een probleem zijn met je zonne-installatie, dan kun je altijd gebruikmaken van de stroom van het netwerk. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je machines en andere apparaten, en dus de productie, stilvallen. Ook kun je door terug te leveren aan het net, financiële voordelen behalen. De overheid betaalt een vergoeding aan bedrijven die stroom terugleveren. Hiermee kun je een deel van de investering van je zonnepanelen terugverdienen en heb je sneller je investering weer terug. Nadat je je investering hebt teruggewonnen, kun je genieten van een drastisch lagere energierekening.

Haal het meeste uit je zonne-installatie

Door goed met je zelfopgewekt stroom om te gaan, kun je het meeste uit je zonnepanelen halen. Laat je als eerste natuurlijk aansluiten op het net zodat je stroom kunt terugleveren. Je kunt er ook voor kiezen om een thuisbatterij te nemen. Een thuisbatterij slaat overtollige elektriciteit op. Wanneer er niet genoeg stroom wordt opgewekt, maar de meterkast eerst aanspraak op de thuisbatterij en vervolgens op het net. Het voordeel hiervan is dat je altijd van stroom bent voorzien, ook als er een stroomstoring in het elektriciteitsnet is.

Plaats de zonnepanelen op de juiste manier

Ook het juist plaatsen van de zonnepanelen is van grote invloed op de hoeveelheid stroom die kan worden opgewekt. Zorg ervoor dat de zonnepanelen niet in de schaduw staan of worden geblokkeerd door bijvoorbeeld een boom, paal of ander pand. Zonnepanelen moeten in een hoek van tussen de 30° en 40° worden geplaatst en naar het zuiden of zuidoosten worden gericht. 

Verminder je verbruik

Wanneer je op de juiste manier energie verbruikt, kan dit ook goed helpen om het meeste uit je zonne-installatie te halen. Probeer bijvoorbeeld om ‘s nachts zo weinig mogelijk stroom te verbruiken. ‘s Nachts wek je namelijk geen stroom op en door op dat moment veel te verbruiken, zul je overdag minder energie tot je beschikking hebben. Haal daarom alle apparaten die uit kunnen van de stroom af en doe de verlichting uit. Eventueel kun je gebruikmaken van verlichting met bewegingssensoren om het verbruik te verminderen. Energiebesparende kunnen helpen om het verbruik te verminderen. Vervang daarom oude apparaten die veel stroom verbruiken, zoals:

  • Verouderde computers
  • Niet-energiezuinige koelkasten
  • Oude printers
  • etc.

Veelgestelde vragen

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400