fbpx
Bata Energy Solutions

Drijvende zonnepanelen op je waterbassin

Duurzame energie opwekken en minder waterverdamping.

Floating Solar: duurzaam en efficient

In een tijd waarin we middenin een energietransitie zitten, is de groeiende populariteit van zonnepanelen begrijpelijk. Jij denkt vast aan de voordelen van duurzame energie ten opzichte van fossiele brandstoffen. Bovendien voelen we de urgentie om deze transitie te versnellen. Jij weet dat zonnepanelen meestal op daken of in uitgestrekte weilanden worden geïnstalleerd. Maar heb je ooit gedacht aan zonnepanelen op water?

Waarom zou je kiezen voor drijvende zonnepanelen?

Om de energietransitie te versnellen, moeten we meer duurzame energie opwekken. Zonnepanelen bieden een milieuvriendelijke manier om elektriciteit of warmte te genereren. Maar de beschikbare ruimte op land is beperkt. Gelukkig is er een oplossing: zonnepanelen op water! Deze innovatieve aanpak draagt bij aan grootschalige productie van groene energie en maakt optimaal gebruik van ongebruikte wateroppervlakken, waardoor waardevolle grond beschikbaar blijft voor andere doeleinden.

Ben jij eigenaar van een zandwinplas, baggerdepot, groot waterbassin of een ander soort binnenwater? Wil je graag verduurzamen, op energiekosten besparen, extra rendement uit je water halen en bijdragen aan een schonere wereld? De drijvende zonneparken van Bata Energy Solutions bieden jou de perfecte toekomstbestendige oplossing.

Video afspelen over William Arends Zonnepanelen

Duurzaam ondernemen

Voordelen van drijvende zonnepanelen zijn

Verhoogde opbrengst

Zonnepanelen op het water hebben doorgaans een hogere energieopbrengst dan zonnepanelen op land. Dit komt omdat het water fungeert als natuurlijke koeling, waardoor de panelen efficiënter werken. Bovendien reflecteert water zonlicht, wat extra energie oplevert. Daarnaast hebben drijvende zonnepanelen minder last van schaduw en kunnen ze optimaal op de zon worden gericht, wat resulteert in een maximale blootstelling aan zonlicht en een hogere energieproductie. Dit maakt zonnepanelen op het water een aantrekkelijke keuze voor duurzame energieopwekking.

Meer ruimte

Zonnepanelen op het water bieden ook optimaal gebruik van beschikbare ruimte. Ze nemen geen kostbaar landoppervlak in beslag, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere doeleinden. Deze efficiënte benutting van ruimte maakt drijvende zonnepanelen een milieuvriendelijke en praktische keuze voor duurzame energieopwekking.

Verminderde CO2-uitstoot

Door over te stappen op zonnepanelen op water, draag je aanzienlijk bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verminderen van onze ecologische voetafdruk.

Geen constructieberekening nodig

Omdat de zonnepanelen niet op een dak gelegd worden hoeft er geen constructieberekening gemaakt te worden.

Verminderde waterverdamping

De zonnepanelen fungeren als een soort bescherming boven het wateroppervlak. Ze creëren schaduw, wat de directe blootstelling van het water aan zonlicht vermindert. Hierdoor wordt de temperatuur van het water lager gehouden, waardoor verdamping wordt verminderd.

Verminderde algengroei

Zonnepanelen op het water creëren schaduw op het wateroppervlak. Deze schaduw beperkt de hoeveelheid direct zonlicht die het water bereikt. Aangezien veel algen gedijen bij overmatige blootstelling aan zonlicht, kan de schaduw van de zonnepanelen de groei van algen verminderen.

Hoe werken zonnepanelen op water?

Je vraagt je nu vast af hoe deze zonnepanelen op water werken en waarom dit een effectieve methode is voor groene energieopwekking. De zonnepanelen op water worden gemonteerd op modulaire ‘bootjes’ die bij Bata Energy Solutions drijvers worden genoemd. Deze drijvers zijn een essentieel onderdeel van ons modulaire systeem, waardoor we bijna overal kunnen bouwen. Omdat water krachtig en onvoorspelbaar kan zijn, is er uniek ankersysteem ontwikkeld. Dit systeem maakt gebruik van elastische componenten die speciaal voor elk project op maat worden gemaakt, waardoor de levensduur van onze zonnepanelen op water wordt verlengd. Onze installaties zijn gestandaardiseerd en bestaan uit 7 onderdelen, waardoor de installatie van zonnepanelen op water efficiënt en kosteneffectief is.

Zonnepanelen water bassins

Meer weten over een drijvend zonnepanelen?

Neem contact op met William Arends voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek.

William Arends Zonnepanelen
Drijvende zonnepanelen

Efficiënte energieopwekking

Naast ruimtebesparing bieden zonnepanelen op water een efficiënte manier van energieopwekking. Het water waarop de zonnepanelen drijven, heeft een koelend effect op de panelen, wat resulteert in een hogere energieopbrengst. Ook zijn zonnepanelen op water gunstig voor het water zelf. Het voorkomt verdamping en het waterklimaat is gunstig voor de watervegetatie. Er is geen negatieve invloed op de kwaliteit van het water. Dit is gebleken uit meerdere onderzoeken, waaronder dat van de Hanze Hogeschool.

Bata Energy Solutions
Bata Energy Solutions
Bata Energy Solutions
Jaar ervaring
0 +
Bata Energy Solutions

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen

Drijvende zonnepanelen zijn zonnepanelen die op het wateroppervlak zijn geïnstalleerd in plaats van op land. Ze bestaan uit zonnepanelen die zijn bevestigd op drijvende platformen, waardoor ze kunnen drijven en energie kunnen opwekken.

Ja, drijvende zonnepanelen zijn milieuvriendelijk. Ze maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, verminderen de druk op landgebruik en kunnen helpen bij het verminderen van waterverdamping en algengroei in het water, wat gunstig is voor het milieu.

Ja, net als traditionele zonnepanelen hebben drijvende zonnepanelen periodiek onderhoud nodig om optimale prestaties te garanderen. Dit kan het reinigen van de panelen, inspectie van de constructie en elektrische componenten omvatten.

Enkele voordelen van drijvende zonnepanelen zijn het efficiënt gebruik van wateroppervlakken, verhoogde energieopbrengst door het koelende effect van het water, verminderde waterverdamping en verminderde algengroei.

Je eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400