Bata Energy Solutions

Wat is een zonnepanelen accu en hoe werkt dit met zonnepanelen?

Om alle energie op te slaan die zonnepanelen opwekken, heb je een accu nodig. Een accu voor zonnepanelen wordt ook wel een thuisaccu genoemd. Deze zonnepanelen accu is speciaal gemaakt voor het opslaan van grote eenheden stroom. Wanneer je stroom gaat gebruiken en niet genoeg hebt opgewekt of wanneer het nacht is, wordt er aanspraak gemaakt op de stroom in deze batterij voor zonnepanelen. Lees in dit artikel wat een thuisaccu precies is en wat de voordelen van een accu voor zonnepanelen zijn.
0 +
Jaar ervaring

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Wat is een zonnepanelen batterij?

Een zonnepanelen batterij of thuisaccu wordt vooral gebruikt door grootverbruikers en gebruikers van off grid zonnepanelen. Off grid zonnepanelen zijn niet aangesloten op het energienet en kunnen daarom geen aanspraak maken op de energie die door anderen in opgewekt of wordt geleverd door een energieleverancier. Wanneer de zonnepanelen op zowel het als aangesloten zijn als een batterij voor zonnepanelen gebruiken, heet deze installatie een hybride zonnepanelen systeem. 

Een thuisaccu is een lithiumbatterij met grote capaciteit. Lithiumbatterijen zijn oplaadbaar en daarom zeer geschikt voor het opslaan van de wisselende energie geproduceerd door zonnepanelen. Een bedrijf met een hybridesysteem kan overdag gebruik maken van de energie die op dat moment wordt opgewekt, terwijl er ‘s nachts, op bewolkte dagen en in de winter wanneer er minder daglicht is gebruik kan worden gemaakt van de accu voor zonnepanelen.

Voordelen van een accu voor zonnepanelen

Door gebruik te maken van een zonnepanelen accu kunnen zonnepanelen bedrijven onafhankelijk worden van het energienet. De opgewekte stroom wordt namelijk opgeslagen en niet teruggeleverd aan het net. Hierdoor maakt alleen jouw bedrijf gebruik van de energie en wordt deze niet geleverd aan andere consumenten of bedrijven. 

De opgewekte stroom in de batterij dient als stroomvoorziening voor een dag waarop er weinig stroom wordt opgewekt en voor ‘s nachts. Hierdoor kunnen de gebruikers van je kantoorpand of fabriekshal overdag hun computers, machines, en andere apparaten gebruiken en kun je je kantoor voorzien van elektrische verwarming, lichtbronnen en airconditioning. Ook huishoudelijke apparaten, zoals de magnetron in de kantine en de stofzuiger van de schoonmaker kunnen van de zelfopgewekte stroom gebruik maken en zelfs elektrische bedrijfsauto’s kunnen met zonne-energie worden opgeladen. ‘s Nachts houd je het alarm werkende met de stroom die is opgeslagen in de batterij voor zonnepanelen. 

Een groot voordeel van het onafhankelijk zijn van het net is dat computers gewoon hun werk kunnen blijven doen wanneer er aan het stroomnetwerk wordt gewerkt of wanneer er een storing in het netwerk is. De apparaten en machines in je pand kunnen namelijk aanspraak maken op de stroom in de accu voor zonnepanelen.

Hiernaast hoef je geen leveringskosten van de stroom meer te betalen en hoef je ook geen belasting meer af te dragen over de stroom die je gebruikt. Deze zogenoemde energiebelasting hoef je dus niet meer te betalen.

Is een accu voor zonnepanelen rendabel?

Op dit moment zijn er nog maar weinig bedrijven met een accu, want de meeste ondernemers kiezen ervoor om aangesloten te zijn op het net, zonder gebruik te maken van een batterij voor zonnepanelen. Dit komt vooral door de fiscaal aantrekkelijke salderingsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat kleine bedrijven de zonne-energie die ze hebben teruggeleverd mogen wegstrepen tegen de energie die ze hebben verbruikt. In 2022 mocht je nog 100% van de geleverde energie wegstrepen, maar vanaf 2023  zal dit worden afgebouwd tot 0%. 

Na het afschaffen van de salderingsregeling zal het aanschaffen van een zonnepanelen accu nog aantrekkelijker worden. Doordat de batterij energie opslaat die je later kunt gebruiken, hoef je namelijk minder aanspraak te maken op energie van het net en vallen je jaarlijkse energiekosten een stuk lager uit. Daarnaast wekken zonnepanelen energie op in de uren dat ook de stroom het minste wordt gebruikt, namelijk de daluren. Vervolgens slaat de batterij voor zonnepanelen deze stroom op die weer in de piekuren gebruikt kan worden.

Het komt er dus op neer dat een batterij voor zonnepanelen vele voordelen biedt, zoals:

  • Je apparaten en machines kunnen doorwerken tijdens een stroomstoring in het net
  • Je slaat energie op in daluren en gebruikt deze in piekuren
  • Je maakt minder aanspraak op dure energie van het net
  • Je betaalt minder energiebelasting en leveringskosten

Neem voor de mogelijkheden contact met ons op, maak een afspraak en ontvang spoedig een volledig vrijblijvende offerte.

Veelgestelde vragen

Op dit moment kost een thuisaccu tussen de €4000 en €5000, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk steeds lager worden. Deze prijs is exclusief installatiekosten.

Er zijn verschillende categorieën batterijen. De kleinste batterij slaat ongeveer 2 kWh op en de grootste 12 kWh. Standaard lithiumbatterijen voor zonnepanelen hebben een capaciteit van 6 kWh.

Accu’s zijn afhankelijk van grondstoffen die uit de natuur worden gewonnen en milieuonvriendelijke productieprocessen. De Nederlandse overheid stimuleert echter de ontwikkeling van milieuvriendelijke accu’s en productieprocessen die minder schadelijk zijn voor het milieu. 

Een accu voor zonnepanelen draagt echter bij aan het gebruik van zonne-energie dat weer milieuvriendelijker is dan het opwekken en gebruiken van grijze stroom. Zo kun je met een thuisaccu je kantoorpand met zonne-energie verlichten, verwarmen en koelen. Daarnaast laadt je je elektrische bedrijfsauto ermee op en zorg je dat computers en machines werken. 

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400