fbpx ...
Bata Energy Solutions

Mono- of polykristallijne zonnepanelen, wat is het verschil?

Verreweg de meeste voorkomende soorten zonnepanelen zijn de kristallijne zonnepanelen. Ook in Nederland wordt deze soort het meeste toegepast. Kristallijne zonnepanelen kunnen weer worden onderverdeeld in twee verschillende soorten: monokristallijn en polykristallijn. Het verschil tussen deze twee zit hem vooral in de productiemethode. Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen zijn gemakkelijk te onderscheiden wanneer je weet waar je op moet letten. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en hoe je de juiste soort kiest.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Hoe werken kristallijne zonnepanelen?

Om te begrijpen wat kristallijne zonnepanelen zijn, is het belangrijk om te weten hoe zonnepanelen werken. Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. Zonnepanelen maken gebruik van zonnecellen die deeltjes van het zonlicht absorberen. De geabsorbeerde deeltjes produceren energie door tussen de lagen van de zonnepanelen te bewegen. Deze energie wordt omgezet in elektriciteit. De elektriciteit moet eerst door een omvormer worden geleid om bruikbaar te worden. Hierna gaat de opgewekte stroom naar de meterkast, die vervolgens de stroom over de apparaten verdeeld.

Bij kristallijne zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van Siliciumkristal: een stof die in de natuur voorkomt en vooral uit zand wordt gewonnen. Silicium zonnecellen zijn er in twee categorieën: monokristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen. Hoe de silicium wordt geproduceerd bepaalt het soort zonnecellen.

Monokristallijne zonnepanelen

Om monokristallijne zonnepanelen te produceren, wordt de silicium uit een stuk gewonnen. De silicium wordt gecontroleerd gesmolten op een temperatuur van 1500 graden Celsius waardoor de kristallen allemaal dezelfde kant op gaan staan. Hierdoor krijgt het paneel een geordende uitstraling.

Kleur

Monokristallijne zonnepanelen hebben vaak een donkere kleur, zoals zwart. Ook hebben ze vaak afgeronde hoeken en zijn er kleine ruitjes zichtbaar op het paneel. Monokristallijne zonnepanelen kunnen ook worden uitgevoerd in een all black versie. Hierbij zijn alle onderdelen op het paneel, inclusief de ruitjes en naden, zwart. Dit maakt het monokristallijne zeer geliefd. De zwarte kleur is namelijk zeer elegant en past vaak beter bij het uiterlijk van het huis dan de blauwe kleur van polykristallijne panelen. Op donkere daken zullen ze tevens minder opvallen. 

Efficiëntie

Monokristallijne zonnepanelen zijn efficiënter doordat ze van een stuk silicium zijn gemaakt. Op een bewolkte dag zullen ze net iets beter functioneren dan polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zullen het goed doen in direct licht, terwijl polykristallijne zonnepanelen juist beter functioneren in diffuus licht. 

Prijs

Monokristallijne zonnepanelen hebben een langer en intensiever productieproces dan polykristallijne zonnepanelen en zijn daarom iets duurder. Ook kiezen de meeste mensen bij het plaatsen van monokristallijne zonnepanelen voor een zwart frame. Omdat het aluminium frame hierdoor ook bewerkt moet worden, liggen ook deze kosten hoger. Verwacht een prijs die zo’n 10% hoger is dan polykristallijne zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen

In tegenstelling tot monokristallijne zonnepanelen, wordt bij de productie van polykristallijne zonnepanelen het siliciumkristal ongecontroleerd gesmolten. Hierdoor gaan de kristallen alle kanten opstaan en krijg je een minder geordend resultaat. Het siliciumkristal wordt vervolgens in plakjes gesneden die samen het paneel vormen. 

Kleur

De bekende donkerblauwe zonnepanelen zijn vrijwel altijd polykristallijn. Dit komt door de gemengde samenstelling van het kristal. Je ziet bij polykristallijne zonnepanelen een duidelijk verschil in kleur en structuur van in verschillende ruitjes. Voor de efficiëntie maakt dit niet veel verschil, maar voor de uitstraling van de zonnepanelen en dus het pand, is de kleur van deze zonnepanelen vaak minder geschikt.

Efficiëntie 

Polykristallijne zonnepanelen zijn iets minder efficiënt dan monokristallijne zonnepanelen. Toch is het verschil zeer minimaal. Omdat polykristallijne zonnepanelen beter presteren met diffuus licht, betekent dit dat ze zeer geschikt zijn voor het bewolkte Nederlandse klimaat. Omdat de opbrengst iets lager is, heb je grotere zonnepanelen nodig dan wanneer je monokristallijne panelen aanschaft. Deze kunnen namelijk dezelfde opbrengst halen met kleine panelen als met grote polykristallijne panelen.

Prijs

Door het korte productieproces zijn polykristallijne zonnepanelen goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen. Het silicium hoeft niet langzaam en gecontroleerd gesmolten te worden, maar heeft toch een hoge opbrengst, 

Het is goed om te weten dat tijdens de productie van polykristallijne zonnepanelen, minder materiaal wordt verspild dan bij dat van monokristallijne panelen, want er worden geen hoeken rond afgesneden waarbij er materiaal wordt weggegooid. Al het silicium wordt gebruikt voor de productie van de polykristallijne zonnepanelen.

Welke soort zonnepanelen moet ik kiezen?

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen is het vooral belangrijk om te kijken wat je het belangrijkste vindt en wat je budget is. De meeste kantoorpanden kiezen ervoor om monokristallijne panelen aan te schaffen, omdat de zwarte kleur elegant is en vaak mooier staat dan blauwe zonnepanelen. 

Heb je een agrarisch bedrijf of een productiehal? Dan is de esthetische waarde vaak minder aan de orde. Dit soort bedrijven kiezen vaker voor polykristallijne panelen, omdat ze minder duur zijn. Verder zijn deze panden vaak een stuk groter en verbruiken ze meer stroom, waardoor ze meer zonnepanelen nodig hebben om genoeg energie op te kunnen wekken. Om deze reden kiezen zonnepanelen bedrijven met grote panden vaak voor besparing en dus voor polykristallijne zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Traditioneel presteren monokristallijne zonnecellen beter dan polykristallijne cellen. Maar omdat er steeds meer polykristallijne cellen worden geproduceerd en het productieproces is verbeterd en goedkoper geworden, is het verschil tussen de twee tegenwoordig marginaal.

Blauwe zonnepanelen zijn beter in staat om diffuus licht (bij bewolking) om te zetten in energie dan zwarte zonnepanelen. Dit komt doordat de siliciumkristallen als uitlopers zijn geplaatst, waardoor ze het licht gemakkelijker uit de omgeving kunnen opnemen.

Monokristallijne zonnepanelen hebben de grootste levensduur, dankzij de puurheid van het silicium in de cel. Gemiddeld geven fabrikanten een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 20-25 jaar.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.