fbpx
Bata Energy Solutions

PV panelen, wat is het?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: PV panelen. Deze term wordt in de zonnepanelen wereld veel gebruikt, maar betekent eigenlijk gewoon zonnepanelen. Wanneer een installateur het dus heeft over PV-zonnepanelen, kun je er vanuit gaan dat het over de standaard zonnepanelen gaat.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Wat zijn pv panelen?

“Zonnepanelen” en “PV panelen” worden vaak synoniem gebruikt, maar er is een subtiel verschil tussen de twee termen.

“Zonnepanelen” is een algemene term die verwijst naar panelen die energie opwekken uit zonlicht. Er zijn verschillende technologieën die gebruikt kunnen worden voor zonnepanelen, zoals thermische zonnepanelen en concentrerende zonnepanelen. PV panelen (photovoltaïsche panelen) is een technologie die eronder valt waarmee zon wordt omgezet in elektriciteit

PV panelen zijn specifiek bedoeld voor fotovoltaïsche conversie, wat betekent dat ze zonlicht direct omzetten in elektriciteit. Deze panelen worden vaak aangeduid als “fotovoltaïsche panelen” of “PV panelen”. Dit is de meest voorkomende en bekende technologie voor zonnepanelen voor huisgebruik, die er voor zorgt dat je eigen energie kan opwekken

Dus zonnepanelen zijn een algemene term voor panelen die energie opwekken uit zonlicht, terwijl PV panelen specifiek refereren aan panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen voor bedrijven waar je gebruik van kan maken. Welke dit zijn en wat de voor- en nadelen van deze zonnepaneelsystemen zijn, lees je in dit artikel.

Soorten PV panelen

Er zijn vier verschillende soorten PV panelen, namelijk:

  • Monokristallijne PV panelen
  • Polykristallijne PV panelen
  • Dunne Film PV panelen
  • Glas-glas PV panelen

Mono- en polykristallijne panelen zijn de meest voorkomende soort pv installatie. De cellen in deze panelen zijn gemaakt van de stof silicium. Silicium is een natuurlijke stof die vooral uit zand gewonnen wordt. De manier waarop de cellen gemaakt worden, bepaalt of ze monokristallijn of polykristallijn worden. Beide soorten worden op hoge temperatuur gesmolten, maar op een andere manier gekoeld.

Door de gecontroleerde koelwijze van de monokristallijne cellen, liggen deze allemaal een richting op. Polykristallijne cellen liggen allemaal door elkaar. Het grootste verschil tussen deze twee soorten is de kleur. Een blauwe pv installatie bevatten polykristallijne cellen, terwijl zwarte pv installaties monokristallijne cellen bevatten.

Dunne Film-panelen hebben een hogere opbrengst dan kristallijne panelen. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijker en hebben ze een mooier uiterlijk door hun diepzwarte kleur. Een nadeel van deze panelen is dat ze vaak geaard moeten worden. Ook zijn is er bij sommige merken een omvormer met trafo nodig, die het rendement van de panelen verlaagt. 

Glas-glaspanelen hebben een hoge opbrengst doordat ze aan beide kanten met glas zijn bedenkt. Normale panelen hebben daarentegen vaak een laag folie aan de achterkant, waardoor de opbrengst lager kan zijn. Ook de levensduur van glas-glaspanelen is hoger dan glas-foliepanelen. Helaas is deze soort panelen een stuk duurder dan de glas-foliepanelen.

PV-zonnepanelen kunnen worden onderscheiden in twee verschillende categorieën:

  • Netgekoppelde PV panelen
  • Off grid PV panelen

Deze soorten PV-zonnepanelen hebben beide hun eigen voordelen en nadelen. Zo ben je met een netgekoppeld systeem voorzien van continue stroomtoevoer, tenzij er een storing op het netwerk is. Met off grid zonnepanelen

Netgekoppelde PV-zonnepanelen

Zoals het woord al zegt, worden netgekoppelde zonnepanelen aangesloten op het stroomnet. Dit betekent dat de energie die de zonnepanelen produceren, direct wordt gebruikt in je huis of door andere gebruikers van het stroomnet. Dit kunnen huishoudens zijn, maar ook winkels, fabrieken of andere grootverbruikers die op het stroomnet zijn aangesloten.

Door gebruik te maken van netgekoppelde PV-zonnepanelen ben je altijd gegarandeerd van je stroom. Wanneer je dus minder stroom opwekt, zoals bijvoorbeeld in de winter of op bewolkte dagen heb je nog steeds continue stroomtoevoer. Wanneer je in dit geval meer gebruikt dan dat je opwekt, hoef je alleen maar de meerprijs te betalen van de extra verbruikte stroom. Een groot voordeel hiervan is tevens dat je geen grote, dure batterijen nodig hebt om de opgewekte stroom in op te slaan.

Een nadeel van het gebruiken van netgekoppelde PV-zonnepanelen is dat wanneer er een storing is of werkzaamheden zijn op het stroomnet, je geen gebruik kunt maken van stroom, ook niet wanneer je op dat moment stroom opwekt met je zonnepanelen. Een oplossing hiervoor is het gebruik van hybride pv installaties.

Met een hybride zonnepaneelsysteem kun je zowel gebruik maken van netstroom als van stroom dat wordt opgeslagen in een batterij. De batterij wordt aangevuld met netstroom, wanneer er niet genoeg stroom is opgewekt. Andersom geeft de batterij stroom af aan het stroomnet wanneer er een piek is en de batterij vol is.

Off grid PV-zonnepanelen

Off grid PV-zonnepanelen zijn niet aangesloten op het stroomnetwerk. Deze soort zonnepanelen werken met batterijen die de opgewekte stroom opslaan. De stroom die je opwekt, kun je dus alleen zelf gebruiken, want niemand anders is aangesloten op jouw zonnepanelen. Deze pv installaties worden veel toegepast op caravans, campers en tiny houses, maar kan ook worden gebruikt door kleine bedrijven. Het zorgt er namelijk voor dat er gebruik kan worden gemaakt van de stroom, zelfs wanneer het kantoorpand niet is aangesloten op het stroomnetwerk.

De stroom die de zonnepanelen opwekken, wordt opgeslagen in 12 volt batterijen. Door middel van een omvormer wordt de stroom omgezet naar bruikbare 230 volt stroom. Als eerste wordt er aanspraak gemaakt op de stroom die de zonnepanelen op dat moment opwekken. Mocht het nacht of een bewolkte dag zijn en wordt er weinig opgewekt? Dan wordt er aanspraak gemaakt op de stroom in de batterijen. Een groot voordeel van off grid zonnepanelen is dat je geen energiebelasting en leveringskosten hoeft te betalen. Je hoeft namelijk geen belasting te betalen over de door jou opgewekte stroom.

Voordat je gebruik gaat maken van een off grid PV-zonnepanelensysteem, is het belangrijk om te berekenen hoeveel stroom je apparaten gebruiken en of de benodigde stroom met dit systeem kan worden voorzien. Een laptop neemt gemiddeld 60 watt per uur en een computer 150 watt. De opgewekte stroom van off grid PV installaties wordt vaak bijgehouden in een app, waarmee je dus kunt bekijken of er genoeg stroom is om bijvoorbeeld water te verwarmen of om een elektrische kachel mee te bedienen.

PV-zonnepanelen kopen

De allerbeste PV-zonnepanelen bestel je bij Bata Energy Solutions. Onze gepassioneerde medewerkers weten alles over zonnepanelen en helpen je graag met het vinden van het juiste zonnepanelensysteem voor jouw bedrijf. Onze adviseurs komen op afspraak langs bij je bedrijf en kijken met je mee naar je gemiddelde verbruik. Daarna berekenen ze het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je bedrijf optimaal en duurzaam te laten werken.

Het aanvragen van subsidies is bij onze service inbegrepen. Hiermee helpen we je niet alleen op de stroomkosten te besparen, maar ook om de kosten van de aanschaf zo veel mogelijk terug te verdienen. Zo zijn er voor zonnepanelen bedrijven verschillende fiscaal aantrekkelijke subsidies op zonnepanelen, waarmee meer dan de helft van de aanschaf weer kan worden terugverdiend.

Neem voor de mogelijkheden contact met ons op, maak een afspraak en ontvang spoedig een volledig vrijblijvende offerte.

Veelgestelde vragen

Zonnepanelen” en “PV-panelen” worden vaak als synoniem gebruikt, maar er is een subtiel verschil. “Zonnepanelen” is een algemene term die verwijst naar panelen die energie opwekken uit zonlicht. PV-panelen (photovoltaïsche panelen) is een specifieke technologie onder zonnepanelen, die zonlicht direct omzet in elektriciteit. Dit is de meest voorkomende technologie voor zonnepanelen voor bedrijven en huishoudens.

Er zijn vier verschillende soorten PV panelen, namelijk:

  • Monokristallijne PV panelen
  • Polykristallijne PV panelen
  • Dunne Film PV panelen
  • Glas-glas PV panelen

Traditioneel hebben monokristallijnen zonnecellen een hoger rendement dan polykristallijnen cellen, echter dankzij de verbeteringen in productieproces en de grotere productie van polykristallijne cellen is het verschil in rendement tussen de twee tegenwoordig minimaal.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400