fbpx ...
Bata Energy Solutions

De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is in de laatste jaren sterk teruggedrongen. Dit komt door innovaties op de zonnepanelenmarkt en een aantal factoren die bedrijven zelf toepassen om de opbrengst te verhogen. Een verhoogde opbrengst staat gelijk aan een kortere terugverdientijd. Gemiddeld verdient een bedrijf de volledige kosten terug in slechts zeven jaar. Na zeven jaar dus je dus genieten van de volledige opbrengst van je zonnepanelen en een zeer lage energierekening. Door de korte terugverdientijd stappen steeds meer (mkb) bedrijven over op zonnepanelen als hun hoofdenergiebron. Lees in dit artikel welke factoren invloed hebben op de terugverdientijd en hoe je kunt zorgen dat deze zo kort mogelijk wordt.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Waarom investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een schone manier om energie op te wekken. De Nederlandse overheid heeft in het Klimaatakkoord vastgesteld dat bedrijven moeten gaan bijdragen aan een beter milieu en daardoor is de aanschaf van zonnepanelen op den duur onvermijdelijk. Gelukkig is de terugverdientijd van zonnepanelen de laatste jaren stukken korter geworden en is de aanschaf binnen zeven jaar alweer terugverdiend. De aanschaf van zonnepanelen is dus een investering die op den duur veel zal opbrengen, want na de zeven jaren kun je je bedrijf voorzien van gratis zonnestroom en zal je energierekening flink verminderd worden.

Factoren die invloed hebben op de terugverdientijd

De terugverdientijd berekenen is belangrijk voor je bedrijf, omdat je hiermee beter kunt inschatten of de investering het waard is. Het bedrijf moet namelijk deze eenmalige grote investering kunnen dragen en deze vervolgens snel weer terug kunnen verdienen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen, zoals de beschikbare subsidies, kosten, zonuren en levensduur. Lees er hieronder meer over. 

Subsidies

Een belangrijke reden dat de terugverdientijd van zonnepanelen op dit moment zo laag is, is door de vele subsidies die de overheid aanbiedt. Deze subsidies brengen veel financiële voordelen met zich mee in de vorm van belastingaftrek of subsidie voor teruggeleverde energie. Subsidies waar je op dit moment gebruik van kan maken zijn:

  • ISDE
  • SDE++
  • EIA
  • KIA

Voor een compleet overzicht van subsidiemogelijkheden voor zakelijke zonnepanelen, kijk hier subsidies zonnepanelen

De overheid probeert echter subsidies op zonnepanelen terug te dringen, waardoor de terugverdientijd op den duur iets hoger kan worden. Saldering wordt bijvoorbeeld tot 2030 afgebouwd naar 0. Dat betekent dat je per jaar minder voor je stroom zult ontvangen en dit heeft een negatieve invloed op de terugverdientijd. Schaf je zakelijke zonnepanelen bedrijven dus aan wanneer de overheid hier nog subsidies voor aanbiedt.

Kwaliteit en levensduur

De prijs die je betaalt voor je zonnepanelen, hebben waarschijnlijk de grootste invloed op de terugverdientijd. Een hogere prijs brengt namelijk een langere terugverdientijd mee. Toch is het kiezen voor de goedkoopste panelen niet altijd het beste. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Dit betekent dat wanneer de terugverdientijd verstreken is je 18 jaar lang gebruik kunt maken van gratis zonne-energie. 

Goedkope panelen zijn vaak van mindere kwaliteit en kunnen eerder stuk gaan. Reparaties en vervanging maken de terugverdientijd vele malen langer. Ook hebben goedkope zonnepanelen vaak een langere opbrengst, waardoor je ze langer in gebruik moet hebben voordat je de volledige aanschaf weer terug hebt verdiend. Kies voor hoogwaardige zakelijke zonnepanelen en verdien je aanschafkosten sneller terug. Het soort zonnepanelen telt ook mee voor de opbrengst. Zo brengen monokristallijne zonnepanelen gemiddeld meer op dan polykristallijne zonnepanelen, maar zijn ze ook duurder in aanschaf.

Bijkomende kosten

Omdat schoonmaken bijna niet nodig is, zijn de variabele kosten van zonnepanelen laag. De enige kosten die je met hoogwaardige zonnepanelen af en toe hebt, zijn het vervangen van de omvormer. De installatie van de zonnepanelen en de omvormer en bekabeling zijn vaak niet in de prijs inbegrepen. Ook de hoogte van deze kosten en hoe vaak onderdelen vervangen moeten worden, hebben invloed op terugverdientijd. 

Het aantal zonuren

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, kun je gaan salderen. Salderen is het terugleveren van energie aan het net. Wanneer je op een zonnige dag meer opwekt dan dat je verbruikt, kun je gaan terugleveren en voor de teruggeleverde energie mag je een bedrag van je jaarafrekening aftrekken. Terugleveren kan alleen wanneer er veel zonuren zijn en je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt.

Bijkomende kosten

Regels voor het ontwerpen en installeren van zonne-installaties

Ook dit onderwerp is vastgelegd in de wet. Je mag namelijk niet zomaar zonnepanelen plaatsen op het dak van je bedrijf. Je installatie moet namelijk voldoen aan een aantal veiligheidseisen. Wanneer zonnepanelen niet goed worden geïnstalleerd, kan dit zeer onveilig zijn en zelfs kortsluiting en brand veroorzaken. Om dit te voorkomen is de wet Erkenningsregeling zonnestroomsystemen vanaf 1 januari 2023 in werking gesteld. In deze wet staat aangegeven hoe zonnepanelen moeten worden ontworpen, geïnstalleerd, beheerd en onderhouden. 

Deze wet wordt gehandhaafd in combinatie met de wet Wet kwaliteitsborging (Wkb) en de omgevingswet. Met de wet Wkb wordt er gezorgd voor kwalitatief hoogwaardige gebouwen door te zorgen voor strenge eisen voor het bouwen van nieuwbouwwoningen, zoals bedrijfspanden. De wet wordt in delen geïmplementeerd en zal eerst gelden voor kleine bedrijfsgebouwen en woningen. Vanaf 2026 vallen ook complexere bouwwerken onder deze wet. Deze wet gaat niet alleen over het bouwen, maar ook over het plaatsen van zonne-installaties en andere soorten installaties.

Slijtage

Helaas hebben zonnepanelen niet het eeuwige leven en loopt de opbrengst langzaam terug. Afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen loopt het vermogen tussen de 0,5% en de 2% per jaar terug. Dit betekent dat je steeds minder op kunt wekken. Helaas is hier niks aan te doen, maar is het gelukkig een klein percentage en zul je hier nauwelijks iets van merken. Wanneer het vermogen dat je zonnepanelen op kunnen wekken sneller terugloopt, zal de terugverdientijd langer worden. 

Prijs van de energie

De stroomprijs is variabel en verandert constant. Wek je meer stroom op dan dat je bedrijf nodig heeft? Dan kun je het restant terugleveren aan het stroomnetwerk. Hiervoor ontvang je de prijs van stroom op dat moment weer terug. Hoeveel je krijgt, hangt af van de energieleverancier waaraan je teruglevert. De ene leverancier betaalt een hoger bedrag dan de andere en dat heeft grote invloed op je terugverdientijd.

Veelgestelde vragen

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.