Om de negatieve impact op het milieu te verminderen, kwam de Nederlandse overheid met de Klimaatwet. Om de Klimaatwet te handhaven, werd de manier waarop Nederland dit gaat doen, vastgelegd in het Klimaatakkoord. Hierin staat dat Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem wil hebben. Dit houdt in dat alle opgewekte energie duurzaam moet zijn.
Zonnepanelen zijn een manier om dit doel te behalen. Er zijn vele zonnepanelenparken nodig om genoeg zonne-energie op te kunnen wekken. Helaas is er in Nederland niet genoeg ruimte, waardoor ook daken van gebouwen moeten worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Provincies, gemeenten, bedrijven, netbeheerders en de Natuur- en Milieufederaties maakten de volgende afspraken om het klimaatbeleid te kunnen hanteren.
- Burgers en zonnepanelen bedrijven moeten voor de helft eigenaar kunnen worden van zonne- en windparken
- Regio’s werken aan Regionale Energiestrategieën (RES)
- Bedrijven werken aan een lagere kostprijs waardoor subsidies kunnen worden afgebouwd. Het doel is om na 2025 geen subsidies meer aan te bieden
Daarnaast moeten producten en verkopers van zonnepanelen verplicht kapotte/oude zonnepanelen en omvormers inzamelen en verwerken.