fbpx
Bata Energy Solutions

Zonnepanelen en de wetgeving: wat zijn de wet- en regelgeving rondom zonnepanelen voor bedrijven en hoe kun je hiermee omgaan?

Wanneer je als bedrijf zonnepanelen laat installeren, moet je ervoor zorgen dat ze aan de wetgeving voldoen. Dit betekent dat het zeer belangrijk is om een professionele installateur in te huren, want de wetgevingen omtrent zonnepanelen zijn niet mals. Lees in dit artikel de meest recente wetgevingen rondom zonnepanelen en hoe je hier als bedrijf mee om kunt gaan.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Regelgeving met betrekking tot het klimaat

Om de negatieve impact op het milieu te verminderen, kwam de Nederlandse overheid met de Klimaatwet. Om de Klimaatwet te handhaven, werd de manier waarop Nederland dit gaat doen, vastgelegd in het Klimaatakkoord. Hierin staat dat Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem wil hebben. Dit houdt in dat alle opgewekte energie duurzaam moet zijn. 

Zonnepanelen zijn een manier om dit doel te behalen. Er zijn vele zonnepanelenparken nodig om genoeg zonne-energie op te kunnen wekken. Helaas is er in Nederland niet genoeg ruimte, waardoor ook daken van gebouwen moeten worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Provincies, gemeenten, bedrijven, netbeheerders en de Natuur- en Milieufederaties maakten de volgende afspraken om het klimaatbeleid te kunnen hanteren. 

  • Burgers en zonnepanelen bedrijven moeten voor de helft eigenaar kunnen worden van zonne- en windparken
  • Regio’s werken aan Regionale Energiestrategieën (RES)
  • Bedrijven werken aan een lagere kostprijs waardoor subsidies kunnen worden afgebouwd. Het doel is om na 2025 geen subsidies meer aan te bieden

Daarnaast moeten producten en verkopers van zonnepanelen verplicht kapotte/oude zonnepanelen en omvormers inzamelen en verwerken.

Salderingsregeling

Kleinverbruikers zoals MKB bedrijven kunnen gebruikmaken van een salderingsregeling. Hiervoor moeten ze een aansluiting hebben met van maximaal 3×80 ampère. De salderingsregeling houdt in dat bedrijven de stroom die ze opwekken aan het einde van het jaar mogen wegstrepen tegenover de stroom die ze hebben verbruikt. In eerste instantie zou deze regeling worden afgeschaft vanaf 1 januari 2023. De overheid heeft echter besloten dat het afschaffen controversieel zou zijn en daarom geldt deze regeling nog tot 1 januari 2025.

Btw-nultarief voor zonnepanelen

Voor 1 januari 2023 moest er nog btw worden betaald over zonnepanelen. Deze btw kon worden teruggevraagd aan de belastingdienst. Om dit gemakkelijker te maken, is het btw-tarief voor zonnepanelen veranderd naar 0%. Er hoeft dus geen btw meer worden betaald over zonnepanelen en de btw hoeft dus ook niet meer teruggevraagd te worden.

Regels voor het ontwerpen en installeren van zonne-installaties

Regels voor het ontwerpen en installeren van zonne-installaties

Ook dit onderwerp is vastgelegd in de wet. Je mag namelijk niet zomaar zonnepanelen plaatsen op het dak van je bedrijf. Je installatie moet namelijk voldoen aan een aantal veiligheidseisen. Wanneer zonnepanelen niet goed worden geïnstalleerd, kan dit zeer onveilig zijn en zelfs kortsluiting en brand veroorzaken. Om dit te voorkomen is de wet Erkenningsregeling zonnestroomsystemen vanaf 1 januari 2023 in werking gesteld. In deze wet staat aangegeven hoe zonnepanelen moeten worden ontworpen, geïnstalleerd, beheerd en onderhouden. 

Deze wet wordt gehandhaafd in combinatie met de wet Wet kwaliteitsborging (Wkb) en de omgevingswet. Met de wet Wkb wordt er gezorgd voor kwalitatief hoogwaardige gebouwen door te zorgen voor strenge eisen voor het bouwen van nieuwbouwwoningen, zoals bedrijfspanden. De wet wordt in delen geïmplementeerd en zal eerst gelden voor kleine bedrijfsgebouwen en woningen. Vanaf 2026 vallen ook complexere bouwwerken onder deze wet. Deze wet gaat niet alleen over het bouwen, maar ook over het plaatsen van zonne-installaties en andere soorten installaties.

Voorkomen van verstopping van het elektriciteitsnetwerk

Omdat steeds meer bedrijven en huishoudens stroom terugleveren aan het net doordat ze meer stroom opwekken dan ze nodig hebben, komt het steeds vaker voor dat het net overbelast is. Vooral op zonnige dagen kan dit voor problemen zorgen. Een overbelast net kan zorgen voor extra spanning en kan schadelijk zijn voor apparaten. Om deze zogenoemde congestie, oftewel verstopping, van het net te voorkomen, werd het Codebesluit congestiemanagement gepubliceerd. 

Het doel van dit besluit was om het makkelijk te maken voor netbeheerders om slimmer met het elektriciteitsnet om te gaan. Dit maakte het mogelijk voor netbeheerders om contracten of te sluiten met grootverbruikers en producenten. De netbeheerders geven deze grootverbruikers en producten een vergoeding om minder gebruik te maken van het net. Hierdoor kan overbelasting worden voorkomen. Ook kleinverbruikers zoals MKB-ondernemingen kunnen als groep gebruik maken van deze regeling.Hoe kunnen bedrijven omgaan met deze regels?

We begrijpen dat deze regels ingewikkeld kunnen zijn en dat je graag zeker wilt weten dat je aan de huidige regelgeving voldoet. De regelgeving omtrent zonnepanelen verandert vaak. Daarnaast worden sommige subsidies en andere regelingen verlengd of afgebouwd. OM zeker te weten dat je geen boete op de mat krijgt omdat je zonne-installatie niet in orde is, is het belangrijk om een gerenommeerd bedrijf, zoals Bata Energy Solutions in te huren. 

We ontwerpen, installeren en beheren je installatie volgens de nieuwste wetgeving. Onze experts zijn op de hoogte van alle relevante wetgevingen en de wetgevingen die nog in de maak zijn. Door onszelf regelmatig te verdiepen in de wetten omtrent zonnepanelen en duurzame energie, kunnen we garanderen dat je zonnepanelen aan alle eisen zullen voldoen. Laat ons je zorgen uit handen nemen en huur onze experts in voor zekerheid en een professionele zonne-installatie

Veelgestelde vragen

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400