fbpx ...
Bata Energy Solutions

Zonnepanelen schoonmaken (Tips)

Zonnepanelen staan in weer en wind om energie te kunnen produceren. Zon, regen, sneeuw, hagel en andere weersinvloeden kunnen je zonnepanelen op den duur vuil maken. Wanneer zonnepanelen vuil worden, wil je ze waarschijnlijk schoonmaken, maar is dat wel zo’n goed idee en hoe kun je er het beste voor zorgen dat ze weer schoon worden? Je leest het in dit artikel.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Je zonnepanelen reinigen is zeker een goed idee. Als je zonnepanelen vies zijn, zullen ze minder licht op kunnen nemen en dit vermindert op den duur de opbrengst. Maak dus zeker af en toe je zonnepanelen schoon. In de meeste gevallen hoeven zonnepanelen nauwelijks schoongemaakt te worden, maar dit hangt sterk af van waar je bent gevestigd. In Nederland valt regelmatig een bui die je zonnepanelen weer schoonspoelt.

Controleer de staat van je zonnepanelen

Staat je bedrijf op een industrieterrein waar vaak stof in de lucht hangt, of juist in een gebied waar veel vogels zijn? Dan kunnen stof en vogelpoep je zonnepanelen vies maken en zul je ze vaker schoon moeten maken dan zonnepanelen die daar geen last van hebben. Niet alleen stof en vogelpoep kunnen panelen vervuilen, maar ook zand, stuifmeel en bladeren kunnen op de panelen blijven liggen. Het beste is om af en toe te controleren of je panelen vies zijn, zeker wanneer de opbrengst voor een lange periode opeens lager lijkt te zijn.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Over het algemeen moeten zonnepanelen minimaal eens in de vijf jaar worden gereinigd. Door regen worden zonnepanelen vaak al schoongespoeld, dus wanneer de laatste jaren een aantal regenachtige jaren zijn geweest, is het waarschijnlijk nog niet nodig. Kijk zelf af en toe of je zonnepanelen vies zijn reinig ze alleen wanneer de opbrengst er onder lijdt. Het niet correct reinigen kan je zonnepanelen beschadigen en de werking aantasten. Wanneer je merkt dat je zonnepanelen te weinig opbrengen terwijl het weer gunstig is geweest, wordt het waarschijnlijk tijd om je zonnepanelen te (laten) reinigen.

Wanneer kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

In Nederland wekken zonnepanelen tussen april en oktober het meeste op. Om te zorgen dat je bedrijf optimaal gebruik kan maken van de opbrengst van je zonnepanelen is het belangrijk om te zorgen dat je panelen voor april schoon zijn. Reinig ze dus het liefste in het vroege voorjaar en geniet van een optimale opbrengst in de lente en zomer.

Hoe reinig je zonnepanelen?

Zonnepanelen reinigen is niet moeilijk, maar er zijn een aantal dingen die overwogen moeten worden. Zo is het niet altijd mogelijk om veilig de zonnepanelen vanaf je dak te reinigen en kan een bedrijf juist je opbrengst verkleinen. Kies dus de manier die bij jouw situatie past.

Professioneel laten schoonmaken

Als je niet in staat bent om zelf je zonnepanelen schoon te maken of dit liever niet zelf doet, kun je een bedrijf inhuren om dit voor je te doen. Er zijn verschillende bedrijven die dit kunnen, zoals klusbedrijven, ramenwassers en zonnepanelen bedrijven. Zorg er echter wel voor dat het bedrijf ervaring heeft met het schoonmaken van zonnepanelen, want een kras is zo gemaakt en ook zijn er een aantal specialistische materialen voor nodig. Het schoonmaken uitbesteden aan een bedrijf is een stuk veiliger, maar kan ook je financiële opbrengst verminderen. Bedrijven zijn vaak niet goedkoop en kunnen meer kosten dan een jaaropbrengst. Overweeg dit goed voordat je een bedrijf inhuurt. 

Zelf je zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zijn plat en makkelijk te reinigen, maar je moet echter wel weten hoe je dit het beste kunt doen. Zorg er als eerste voor dat je veilig je panelen kunt schoonmaken, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je dak niet goed bereikbaar is, kun je gebruikmaken van een uitschuifbare schoonmaakset. gebruik bij zonnepanelen op schuine daken altijd valpreventie. Als je zelf gemakkelijk bij de panelen kunt komen, kun je ze voorzichtig schoonmaken. Je kunt beter geen zeep gebruiken, maar hebt wel een aantal andere dingen nodig, namelijk:

  • Een zachte spons (bijvoorbeeld een raamspons. Gebruik absoluut geen schuurspons want dit kan krassen veroorzaken)
  • Een schone en zachte doek voor het drogen (zoals een sneldrogende microvezel doek)
  • Osmose water of regenwater (water dat geen kalk bevat)

Tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

Ga je zelf je zonnepanelen schoonmaken? Dan zijn er een aantal dingen die je absoluut niet en zeker wel mag doen. Ga bijvoorbeeld nooit op je zonnepanelen zitten of staan, en leun ook zeker niet op je panelen. Dit kan flinke schade aanbrengen. Gebruik ook zeker geen hogedrukspuit, want ook dit kan het glas en de kabels beschadigen. Ook schuursponzen, harde borstels en andere harde schoonmaakproducten kun je beter laten liggen.

Je hebt voor het schoonmaken van zonnepanelen geen schoonmaakmiddel nodig en mag ook zeker geen bijtende middelen gebruiken. Heb je last van hardnekkig vuil? Dan zijn er schoonmaakmiddelen speciaal voor zonnepanelen online te koop. Verder is het niet slecht om gewoon water te gebruiken, maar de kalk in kraanwater kan op de zonnepanelen achterblijven en de opbrengst beperken. 

Veelgestelde vragen

Ja, het is zeker een goed idee om je zonnepanelen schoon te maken. Zonnepanelen die vuil zijn, kunnen minder licht opnemen en dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde opbrengst. Hoewel zonnepanelen in Nederland vaak schoon worden gespoeld door regen, kan het nodig zijn om ze af en toe schoon te maken, vooral als je bedrijf op een industrieterrein staat waar veel stof in de lucht hangt, of als er veel vogels in de buurt zijn die de panelen vervuilen.

Over het algemeen moeten zonnepanelen minimaal eens in de vijf jaar worden gereinigd. Als het de afgelopen jaren regenachtig is geweest, zijn de panelen waarschijnlijk nog steeds schoon. Controleer echter regelmatig of de panelen vuil zijn en reinig ze alleen als de opbrengst eronder lijdt. Als je merkt dat je zonnepanelen te weinig opbrengen terwijl het weer gunstig is geweest, wordt het waarschijnlijk tijd om ze te (laten) reinigen.

In Nederland wekken zonnepanelen tussen april en oktober het meeste op. Om ervoor te zorgen dat je bedrijf optimaal gebruik kan maken van de opbrengst van de zonnepanelen, is het belangrijk om ze voor april schoon te maken. Reinig ze dus het liefst in het vroege voorjaar en geniet van een optimale opbrengst in de lente en zomer.

Zonnepanelen reinigen is niet moeilijk, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld niet altijd veilig om de zonnepanelen vanaf het dak te reinigen. Kies dus de methode die het beste past bij jouw situatie. Als je ervoor kiest om zelf je zonnepanelen schoon te maken, zorg er dan voor dat je de juiste materialen gebruikt en volg de instructies nauwkeurig op.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.