fbpx ...
Bata Energy Solutions

Kunnen zonnepanelen op een golfdak?

Vele bedrijven vragen zich vaak af of hun dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Bij kantoren met platte (bitumen) daken is het vaak vanzelfsprekend dat daar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden, maar hoe zit het bijvoorbeeld met zonnepanelen op golfplaten? Golfplaten zijn vaak te vinden op daken van agrarische bedrijven. Ze vormen geen vlakke ondergrond en daarom lijkt het misschien dat zonnepanelen geen optie zijn, maar dit klopt niet altijd. Lees verder om erachter te komen hoe zonnepanelen op golfplaten geplaatst kunnen worden.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Zonnepanelen op golfplaten laten plaatsen

Golfplaten worden door veel boerenbedrijven gebruikt als dakbedekking voor de stal of loods. Ze worden vaak rechtstreeks op dwarsbalken van de stal gemonteerd en zijn relatief goedkoop en eenvoudig te monteren. De meeste golfplaten zijn zeer brandwerend, geluiddempend en reguleren de luchtvochtigheid. Om deze reden kiezen de meeste boeren voor golfplaten.

Montage zonnepanelen op golfplaten

Net als op bitumendaken, kunnen zonnepanelen gemakkelijk op golfplaten worden gemonteerd. De rails waarop de zonnepanelen worden gemonteerd, plaatsen we rechtstreeks op de golfplaten op de dwarsbalken. Deze constructie is zeer stevig en kan overal in Nederland worden toegepast. Het roestvrijstaal waarvan de rails is gemaakt, is slijtvast en kan goed tegen ammoniak en de zilte zeelucht. Hierdoor gaan de rails zeer lang mee.

Verlenging levensduur dak

Daarnaast zullen de rails niet bezwijken onder het gewicht van de zonnepanelen en zijn ze goed bestand tegen harde wind. Boerderijen en andere zonnepanelen bedrijven bevinden zich vaak in open gebieden en hebben daardoor meer last van wind. Dit zal de constructie achter niet aantasten door de extra sterke rails. 

Op de rails monteren we de zonnepanelen, die iets boven het dak hangen. Op deze manier ontstaat er een kleine luchtlaag tussen de panelen en het dak. Deze laag zorgt voor extra isolatie. Bovendien beschermen zonnepanelen golfplaten tegen allerlei weersinvloeden en schadelijke UV-straling, waardoor de economische levensduur van het dak nog eens met tientallen jaren verlengd kan worden.

Waarom zonnepanelen voor bedrijven aanschaffen?

Zonnepanelen op golfplaten laten plaatsen is dus geen probleem, maar wat zijn de voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen? Dat zijn er vele! Naast dat de zonnepanelen het dak beschermen en de economische levensduur van het dak verlengen, zijn er een hoop andere voordelen aan zakelijke zonnepanelen. Zo zijn zonnepanelen bijvoorbeeld een investering in een duurzame bedrijfsvoering. Zonnepanelen leveren zonne-energie en zijn dus een bron van duurzame energie. Zo werken bedrijven aan een fossiele brandstof vrije bedrijfsvoering en daarmee een toekomstbestendig bedrijf. 

Naast duurzaamheid is het besparen op de energiekosten een groot voordeel. Bedrijven kunnen zelfvoorzienend worden met zonnepanelen op golfplaten. De meeste agrarische bedrijven hebben genoeg ruimte op het dak van hun schuren, stallen, loodsen of andere bedrijfsruimtes voor zonnepanelen. De terugverdientijd ligt tussen de zes en de acht jaar. Dit is zeer snel en zorg ervoor dat je na maximaal acht jaar al kunt genieten van de volledige opbrengst van je zonnepanelen. Ook kan extra opgewekte stroom worden teruggeleverd aan het net, wat als extra inkomsten kan worden gezien. Een groot voordeel is dat het bedrijf beschermd is tegen het fluctueren van de stroomprijs: een onderwerp dat altijd aan de orde is.

Op welk soort daken kunnen zonnepanelen allemaal geplaatst worden?

Naast golfplaten, zijn er nog meer soorten daken waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld van je platte dak een groendak met zonnepanelen maken. Een groendak, ofwel sedumdak, wordt ook wel groendak genoemd, omdat het bedekt is met een dikke laag vetplanten. Deze planten hebben nauwelijks water nodig en zorgen voor een beschermende en isolerende laag op je dak. In combinatie met zonnepanelen kun je hiermee drastisch op je energierekening besparen. Andere soorten daken waarom zonnepanelen kunnen worden geplaatst, zijn:

  • Platte (bitumen) daken
  • Schuine daken
  • Trapezium daken

Belastingvoordeel met zonnepanelen op golfplaten

Wanneer je zonnepanelen op golfplaten laat plaatsen, kun je hiermee vele fiscale voordelen behalen. Zo biedt de overheid aan ondernemers een aantal financiële voordelen die het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken. Een goed voorbeeld hiervan is de SDE++ subsidie. Van deze subsidie voor grootgebruikers kunnen ook zonnepanelen bedrijven gebruikmaken. De overheid betaalt een bepaald bedrag per teruggeleverde kilowattpiek aan het bedrijf. Ondernemers mogen tussen de 12 en 15 jaar gebruikmaken van deze regeling en kunnen hiermee een groot deel van hun investering weer terugverdienen. Ook zijn er de EIA, MIA en VAMIL. Door het combineren van deze fiscale regelingen, mogen ondernemers tot wel 75% van hun investering van hun fiscale winst aftrekken. Dit maakt het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker.

Veelgestelde vragen

Ja, dat kan! Golfplaten zijn zeer geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. We maken gebruik van een extra stevig railssysteem dat ervoor zorgt dat het dak niet onder het gewicht van de zonnepanelen bezwijkt. Ook is dit systeem bestand tegen allerlei weersinvloeden.

Ondernemers kunnen van vele belastingvoordelen gebruikmaken, waaronder de ISDE-, SDE++-, MIA-, VAMIL-, EIA- en KIA-regelingen. Neem contact met ons op en we kijken graag welke regelingen voor jouw bedrijf van toepassing zijn.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400