...
Bata Energy Solutions

Waarom je moet kiezen voor zonnepanelen op je boerderij

Zonnepanelen zijn een goede manier om te besparen op de kosten van de bedrijfsvoering. Ook voor een boerderij met zonnepanelen kunnen zonnepanelen veel opleveren. Boerderijen hebben vaak veel ruimte om zonnepanelen op te laten plaatsen, zoals op het dak van de schuur, loods, op een ongebruikt stuk land of op de woonboerderij. Zonne-energie is een schone bron van energie en daarom stimuleert de overheid om zonnepanelen op de boerderij te laten aanleggen, door middel van allerlei subsidies en fiscale voordelen. Lees in dit artikel de voordelen die behaald kunnen worden met het aanleggen van zonnepanelen op de boerderij.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Waarom zonnepanelen op de boerderij?

Zonnepanelen helpen agrariërs om zelfvoorzienend te worden. Met zonnepanelen kunnen de energiekosten drastisch worden verlaagd, zodat zonnepanelen bedrijven meer geld overhouden voor het investeren in andere benodigdheden. Zonnepanelen zijn een goede investering, omdat de terugverdientijd slechts tussen de zes en acht jaar ligt. Het allerfijnste is misschien wel de bescherming die zonnepanelen bieden tegen de fluctuatie van stroomprijzen. Omdat je je eigen stroom opwekt, zul je nooit een torenhoge energierekening aan het einde van het jaar ontvangen, omdat de prijzen fluctueren. Stroom van zonnepanelen is dan ook vele malen goedkoper dan stroom van energieleveranciers. 

Zonnepanelen hebben een gemiddelde economische levensduur van 40 jaar. Nadat je in maximaal acht jaar je investering hebt terugverdiend, kun je dus nog tientallen jaren genieten van een lage energierekening. Naast dat zonnepanelen bedrijven van goedkopere stroom kunnen voorzien, zijn ze ook nog eens een bron van schone energie. Zo helpt een boerderij met zonnepanelen mee aan een schoner milieu en een duurzamere bedrijfsvoering. 

Zonnepanelen hebben ook nog een aantal andere voordelen. Zo werken ze bijvoorbeeld als een extra isolatielaag. Tussen de zonnepanelen en het dak vormt zich een laag lucht die voor isolatie kan zorgen. Om dit effect te versterken, kan een bedrijf ook een sedumdak met zonnepanelen laten aanleggen. Dit zorgt nog eens voor extra uitstekende isolatie. 

Is je boerderij geschikt voor zonnepanelen?

Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet een bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn voor het plaatsen van de panelen. Er moet dus een schuur, loods, kantoor, stuk land of andere ruimte zijn, waar de zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Wanneer het gaat om een gebouw, moet er voldoende zonlicht op het dak kunnen vallen. Op een platdak kunnen we zonnepanelen in alle richtingen plaatsen, maar een schuin dak of gevel moet op het zuidoosten tot zuidwesten gericht zijn. Ook mogen er geen obstakels in de buurt zijn die het zonlicht blokkeren. Onze zonnepanelen kunnen onder andere worden aangelegd op: 

  • Platte daken
  • Schuine daken
  • Trapezium daken
  • Golfplaten daken

Zonnepanelen op de boerderij zonder hinderen van de bedrijfsvoering

We begrijpen maar al te goed dat een boerenbedrijf niet zomaar stil kan staan, terwijl de subsidies worden aangevraagd en de financiering wordt rondgemaakt. Gelukkig neemt Bata Energy Solution alle zorg uit handen. Van het uitrekenen van het benodigde aantal zonnepanelen, tot het aanvragen van subsidies en financiering: we voeren alle stappen uit die nodig zijn om zonnepanelen te kunnen plaatsen. 

Ook storen we tijdens de aanleg van zonnepanelen de bedrijfsvoering niet, en zorgen we dat bijvoorbeeld melkinstallaties, voerinstallaties en ventilatie- en koelsystemen niet onderbroken hoeven te worden tijdens de installatie. We zorgen er daarnaast voor dat de installaties niet gestoord worden door de zonnepanelen.

Belastingvoordeel voor een boerderij met zonnepanelen

De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, door het bieden van een aantal aantrekkelijke fiscale voordelen en subsidieregelingen

SDE++

Omdat een boerderij met zonnepanelen vaak valt onder de grootverbruikers,  kan deze gebruikmaken van de SDE++ regeling. SDE++ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Een boerderij met zonnepanelen kan hiermee een bedrag terugkrijgen met teruggeleverde kilowattpiek. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet een bedrijf aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • Grotere aansluiting dan 3×80 Ampère
  • Aangesloten zijn op het stroomnet

Naast de SDE++, zijn er nog de EIA, MIA en VAMIL. Deze regelingen brengen aantrekkelijke fiscale voordelen met zich mee, want je mag hiermee een bedrag van je fiscale winst aftrekken. Hiermee geniet je van extra belastingvoordeel en kan een boerderij met zonnepanelen tot wel 75% van de investering terugverdienen.

Veelgestelde vragen

Vind je het moeilijk om te bepalen of je in aanmerking komt voor een bepaalde regeling? Geen probleem: Bata zoekt het voor je uit! Wij regelen namelijk de aanvraag voor de juiste regelingen, waardoor je je hier geen zorgen meer over hoeft te maken. 

Welke soorten daken zijn geschikt voor zonnepanelen op de boerderij?

Dit zijn onder andere: 

  • Schuine daken
  • Trapezium daken
  • Golfplaten daken

Heb je een platdak of een dak of gevel op het zuidoosten tot zuidwesten? Dan is je dak waarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen. Neem contact met ons op en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inspectie.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400