...
Bata Energy Solutions

Subsidie voor zakelijke zonnepanelen

Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid een aantal subsidiepotjes beschikbaar gemaakt. Je kunt gebruikmaken van de volgende subsidies.

  • De Investeringssubsidie Duurzame Energie subsidie (ISDE )
  • Stimulering Duurzame Energietransitie en Klimaattransitie (SDE++)
  • Energie-investeringsaftrek voor zakelijke zonnepanelen (EIA)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Bata Energy Solutions
Bata Energy Solutions
Bata Energy Solutions
Jaar ervaring
0 +
Bata Energy Solutions

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

ISDE

De Investeringssubsidie Duurzame Energie subsidie,  oftewel de ISDE, werd door de overheid beschikbaar gemaakt met als doel om de CO2-uitstoot door Nederlandse bedrijven en huishoudens te verminderen. De subsidie is beschikbaar vanaf 2 januari 2022 en loopt tot en met 31 december 2023. Het totale budget voor deze subsidie is €30.000.000,-. 

De subsidie is een uitkomst voor bedrijven omdat kantoorpanden vanaf 1 januari 2023 minimaal aan energielabel C moeten voldoen. Met deze subsidie kunnen zakelijke zonnepanelen worden gefinancierd en aan de eisen voor katoorpanden worden voldaan.

Wel moeten de zonnepanelen op het elektriciteitsnet aangesloten kunnen worden. Dit betekent dat er een een kleinverbruikersaansluiting aanwezig moet zijn van maximaal 3*80 ampère. Heb je dit niet? Dan kun je misschien gebruikmaken van de SDE++. De ISDE subsidie bedraagt € 125 per kilowattpiek.

SDE++

De SDE++ zorgt ervoor dat bedrijven makkelijker kunnen overstappen naar schone energie en dit zelf duurzaam kunnen opwekken. Met deze regeling kunnen duurzame installaties zoals zonnepanelen worden gefinancierd. 

De SDE++ is geen investeringssubsidie maar een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat je gebruikt kun maken van de subsidie tijdens de periode dat je de zakelijke zonnepanelen in gebruik hebt. Het bedrag dat je met de SDE++ gesubsidieerd krijgt, hangt af van hoeveel je daadwerkelijk produceert. Je kunt tussen de 12 en 15 jaar lang gebruikmaken van deze subsidie. Er geldt een maximaal bedrag van €300 per ton gecompenseerde CO2.

EIA

De EIA staat voor energie-investeringsaftrek en is een fiscaal aantrekkelijke maatregel die je kunt toepassen wanneer je zakelijke zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen aanschaft. Je kunt met deze maatregel tot wel 45,5% van de investeringskosten van je fiscale winst aftrekken. Dit kan zeer aantrekkelijk zijn voor bedrijven omdat deze hiermee van een groot belastingvoordeel kunnen genieten. 

Voor deze EIA is een budget van €149.000.000,- beschikbaar. Het maximale bedrag dat je mag aftrekken is € 750 per kW piekvermogen. Je moet aan twee eisen voldoen:

  • Een piekvermogen van boven de 15 kW
  • Een aansluiting van 3*80 ampère of minder zodat de zonnepanelen op het stroomnet aangesloten kunnen worden

In totaal kun je met deze maatregel tot wel 11% voordeel behalen. De EIA kan worden gecombineerd met de KIA, waarmee nog meer belastingvoordeel behaald kan worden.

MIA en Vamil

De MIA en Vamil worden vaak met elkaar gecombineerd. Met de MIA regeling mag je een bedrag aftrekken van je fiscale winst wanneer je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen. Dit kan oplopen tot wel 45% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kun je zelfs tot wel 75% van het investeringsbedrag afschrijven. Het totale voordeel kan tot wel 14% zijn. 

In 2022 is er voor de MIA is er een totaalbudget van €144.000.000,- beschikbaar. Voor de Vamil is dit €25.000.000,- in 2022. De naam zegt het al: voor de Vamil mag je op een willekeurig moment een bedrag afschrijven. Dit betekent dus dat je het grootste deel van de investering niet hoeft af te schrijven, maar in één keer mag aftrekken. De Vamil zorgt voor een lagere winst en daardoor lagere belasting en hogere liquiditeit.

Het bedrag dat je mag aftrekken hang af van de hoogte van de investering die je doet. De MIA/Vamil kan gecombineerd worden met de EIA.

Subsidie aanvragen

Voor sommige subsidies gelden strenge voorwaarden en niet alle subsidies kunnen het gehele jaar worden aangevraagd. Bata Energy Solutions heeft veel ervaring in het aanvragen van subsidies voor haar klanten en is daarom op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Vraag daarom je subsidie aan via Bata.

Wij bieden je een totaalpakket waarin we aanwezig zijn tijdens het volledige proces. Wij helpen je met de subsidieaanvraag, maken een persoonlijk plan, ontwerpen een zonne-installatie die voldoet aan je wensen en plaatsen de zakelijke zonnepanelen op een professionele manier. We hebben jaren ervaring en passie voor ons vak en zijn een betrouwbare partner. Laat het hele proces aan ons over en wij begeleiden je van begin tot eind en zelfs daarna.

Veelgestelde vragen

Ja, zeker! Er zijn in totaal vier subsidies beschikbaar voor zakelijke zonnepanelen, variërend van investeringssubsidies tot aftrekposten voor duurzame investeringen.

De meeste bedrijven komen in aanmerking voor subsidies. De eisen verschillen echter per subsidie. Neem contact met ons op om er achter te komen of jouw bedrijf in aanmerking komt voor subsidies voor zakelijke zonnepanelen.

Per subsidie zijn er verschillende eisen. Sommige subsidies zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor kleinverbruikers of juist alleen voor grootverbruikers. Neem contact met ons op voor advies over subsidies voor zakelijke zonnepanelen.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400