...
Bata Energy Solutions

SDE++-subsidie verhoogt in 2023

Duurzame energieprojecten kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst en een beter klimaat. Door te investeren in duurzame energieproductie en CO2-reducerende technieken leveren bedrijven en non-profitorganisaties een waardevolle bijdrage aan de maatschappij en dragen zij bij aan een duurzame toekomst voor volgende generaties. Om duurzame energieproductie te stimuleren, kunnen bedrijven gebruikmaken van de SDE++-subsidie. De SDE++-subsidie biedt bedrijven en non-profitorganisaties de mogelijkheid om te investeren in duurzame energieproductie of CO2-reducerende technieken en hiermee bij te dragen aan de energietransitie en klimaatdoelstellingen van Nederland. Het aanvragen van de subsidie is een complex proces en vereist een goed onderbouwd plan en kennis van de voorwaarden en criteria van de regeling.
0 +
Jaar ervaring

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Wat is de SDE++?

De SDE++-subsidie is een financiële regeling vanuit de overheid om bedrijven en non-profitorganisaties te stimuleren om duurzame energie op te wekken en CO2 te reduceren. SDE++ staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie.

De regeling is bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die willen investeren in duurzame energieproductie of CO2-reducerende technieken. Dit kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines, warmtepompen of biomassa-installaties zijn. Het doel van de regeling is om de energietransitie te versnellen en bedrijven bij te laten dragen aan een schonere planeet.

Wat verandert er in 2023 aan de SDE++-subsidie?

De SDE++-regeling wordt jaarlijks herzien en aangepast, afhankelijk van de ontwikkelingen en doelstellingen van het Nederlandse energiebeleid. In 2022 is er voor de SDE++-regeling een budget van 11 miljard euro beschikbaar gesteld. Oorspronkelijk was dit bedrag 5 miljard. Het bedrag wordt regelmatig verhoogd door de overweldigende belangstelling voor de subsidie. Ook in 2023 is het beschikbare budget verhoogd tot 8 miljard euro. 

Daarnaast zijn er nog een paar belangrijke veranderingen om rekening mee te houden. Zo kun je vanaf nu alleen nog voor maar 50% van het piekvermogen gebruikmaken van de subsidie. Deze nieuwe voorwaarde moet ervoor zorgen dat het stroomnetwerk niet overbelast raakt. 

In 2023 zijn er vijf fasen waarin je een aanvraag voor de SDE++-subsidie kunt doen. In welke fase je valt, hangt af van de subsidie-intensiteit, oftewel hoeveel subsidie je kunt ontvangen. Dit is gebaseerd op het rendement van de technieken die je gebruikt. De vijf fasen in 2023 zijn als volgt.

Verschillende fases voor gebouwgebonden zon-PV met een totaal vermogen minder dan 1 MWp

  • Fase 1  €0.0916 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 2 €0.0916 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 3 €0.0916 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 4 €0.0916 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 5 €0.0916 euro per opgewerkte kWh

Verschillende fases voor gebouwgebonden zon-PV met een totaal vermogen meer dan 1 MWp

  • Fase 1  €0.0804 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 2 €0.0804 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 3 €0.0804 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 4 €0.0804 euro per opgewerkte kWh
  • Fase 5 €0.0804 euro per opgewerkte kWh

Kan ik met SDE++ zakelijk zonnepanelen aanschaffen?

Het is mogelijk om zonnepanelen zakelijk te financieren met behulp van de SDE++-subsidie. De SDE++-regeling is bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die willen investeren in duurzame energieproductie en CO2-reducerende technieken. Het plaatsen van zonnepanelen voor mkb valt onder duurzame energieproductie en kan dus in aanmerking komen voor de subsidie. 

Het is belangrijk om je te realiseren dat het aanvragen van de SDE++-subsidie een complex proces is en vereist dat je aan diverse voorwaarden en criteria voldoet. Een gedegen plan en goede kennis van de regeling is daarom van belang. Het is aan te raden om een specialist te raadplegen bij het aanvragen van de subsidie. 

Bata Energy Solutions is expert in het aanvragen van subsidies voor zakelijke zonnepanelen en helpt je graag. We hebben vele jaren ervaring met subsidies aanvragen en hebben dit voor veel bedrijven al mogen regelen. Onze specialisten zijn altijd op de hoogte van de alsmaar veranderende voorwaarden en zorgen dat je subsidieaanvraag correct en op tijd wordt ingeleverd.

Andere beschikbare subsidies voor zakelijk zonnepanelen

Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende subsidies en regelingen die beschikbaar zijn voor de aanschaf van zakelijke zonnepanelen en te bepalen welke het meest geschikt is voor het specifieke project. Daarnaast kan het combineren van verschillende regelingen zeer voordelig zijn. 

Naast de SDE++-subsidie zijn er andere subsidies en regelingen beschikbaar voor duurzame energieprojecten. Zo is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor particulieren en bedrijven die willen investeren in onder andere zakelijke zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Ook is er de Energie-Investeringsaftrek (EIA) voor bedrijven die willen investeren in energiebesparende technieken en duurzame energieproductie. Kijk voor het volledige overzicht bij de subsidiemogelijkheden.

Veelgestelde vragen

De SDE++-subsidie is een financiële regeling vanuit de overheid om bedrijven en non-profitorganisaties te stimuleren om duurzame energie op te wekken en CO2 te reduceren. De regeling is bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die willen investeren in duurzame energieproductie of CO2-reducerende technieken, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines, warmtepompen of biomassa-installaties.

In 2023 wordt het beschikbare budget verhoogd tot 8 miljard euro en zijn er vijf aanvraagfasen met elk een eigen subsidie-intensiteit. Daarnaast gelden er nieuwe voorwaarden: je kunt vanaf nu alleen nog voor maar 50% van het piekvermogen gebruikmaken van de subsidie.

Ja, zakelijk zonnepanelen aanschaffen is mogelijk met behulp van de SDE++-subsidie. De regeling is namelijk bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die willen investeren in duurzame energieproductie of CO2-reducerende technieken, waaronder dus ook zonnepanelen.

Hoeveel SDE++-subsidie je kunt ontvangen, hangt af van de subsidie-intensiteit en het rendement van de technieken die je gebruikt. De subsidie-intensiteit wordt bepaald aan de hand van vijf verschillende fasen. In welke fase je valt, hangt af van het moment waarop je je aanvraag doet. Hoe hoger de fase, hoe hoger de subsidie-intensiteit en dus hoe meer subsidie je kunt ontvangen.

Het aanvragen van de SDE++-subsidie is een complex proces en vereist een goed onderbouwd plan en kennis van de voorwaarden en criteria van de regeling. Daarnaast zijn er enkele nieuwe voorwaarden in 2023, zoals het feit dat je vanaf nu alleen nog voor maar 50% van het piekvermogen gebruik kunt maken van de subsidie. Houd dus rekening met deze voorwaarden bij het aanvragen van de SDE++-subsidie.

Het aanvragen van de SDE++ subsidie, kan in 2023 tussen 5 september en 5 oktober.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400