fbpx ...
Bata Energy Solutions

Zonnepanelen op de schuur laten plaatsen

Boerderijen hebben veel ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kunnen zonnepanelen op de schuur, stal, loods of andere bedrijfsruimte worden geplaatst. Er zijn vele soorten daken die zich goed verlenen voor zonnepanelen, zoals golfplaatdaken en schuine staldaken. Zonnepanelen zijn een goede stap naar een zelfvoorzienend bedrijf. Door zelf duurzame energie op te wekken, kan de energierekening drastisch omlaag en is het bedrijf goed op weg naar een duurzame bedrijfsvoering. Lees verder voor andere voordelen van zonnepanelen op de schuur en andere ruimtes voor agrarische bedrijven.

Bata Energy Solutions
Bata Energy Solutions
Bata Energy Solutions
Jaar ervaring
0 +
Bata Energy Solutions

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Waarom zonnepanelen op de schuur laten plaatsen?

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om te besparen op de kosten van het bedrijf. Stroom opgewekt door zonnepanelen is namelijk vele malen goedkoper dan stroom van de energieleveraar. Als bedrijf gebruik je niet altijd al je opgewekte stroom, hier kan je dus niet veel mee doen. Toch is er een mogelijkheid, want met een accu voor zonnepanelen kan teveel opgewekte stroom worden opgeslagen die op een bepaald moment niet wordt gebruikt. Wanneer er op donkere dagen niet genoeg kan worden opgewekt, kan de energie worden aangevuld met energie van het net. Zo kan de bedrijfsvoering altijd doorgaan en worden machines niet stopgezet door een stroomtekort.

Zonnepanelen verdienen zichzelf in zes tot acht jaar weer terug. Dit is een erg snelle terugverdientijd. Na maximaal acht jaar kun je genieten van de volledige opbrengst van de zonnepanelen op de schuur en van een lage energierekening.

Naast het leveren van goedkope energie, zorgen zonnepanelen voor nog meer besparingen. Zonnepanelen vormen bijvoorbeeld een bescherming voor het dak wat de economische levensduur met tientallen jaren kan verlengen. Daarnaast zorgt de luchtlaag tussen het dak en de zonnepanelen op de schuur voor extra isolatie, wat zich in en fikse kostenbesparing op het verwarmen en koelen van de ruimte.

Voor bedrijven die het belangrijk vinden om zichzelf toekomstbestendig te maken, is het aanschaffen van zonnepanelen een belangrijke stap. Op den duur wil Nederland stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en zullen zonnepanelen onmisbaar zijn. Een duurzame bedrijfsvoering wordt zeer sterk ondersteund door de overheid, die verschillende fiscale voordelen in het leven heeft geroepen voor bedrijven die willen verduurzamen.

Fiscale voordelen van zonnepanelen op de schuur

Er zijn een aantal aantrekkelijke financiële voordelen waar agrariërs en andere bedrijven gebruik van kunnen maken. Zo is er bijvoorbeeld de SDE++-regeling: een subsidieregeling voor grootverbruikers. Grootverbruikers met aansluitingen groter dan 3×80 Ampère vallen onder deze regeling. Ondernemers kunnen hier na goedkeuring twaalf tot vijftien jaar gebruik van maken. In deze periode betaalt de overheid een jaarlijks vastgesteld bedrag per kilowattpiek aan bedrijven die energie terugleveren aan het net.

Naast deze subsidie zijn er ook nog de:

 • De Investeringssubsidie Duurzame Energie subsidie (ISDE)
 • Energie-investeringsaftrek voor zakelijke zonnepanelen (EIA)
 • Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

De ISDE werkt bijna hetzelfde als de SDE++, maar is alleen beschikbaar voor kleinverbruikers. De EIA en KIA zijn regelingen waarmee een bepaald percentage van de investering in zonnepanelen van de fiscale winst van het bedrijf mag worden afgetrokken. De KIA wordt vaak gecombineerd met de VAMIL: een willekeurige afschrijving voor milieu-investeringen. Op deze manier kan tot ongeveer 75% van de investering worden teruggewonnen.

Welke boerenbedrijven kunnen zonnepanelen laten plaatsen?

Om zonnepanelen op je dak te kunnen laten plaatsen, moet je aan een aantal voordelen voldoen, namelijk:

 • Je beschikt over genoeg ruimte voor de zonnepanelen
 • Het dak of de grond waarop je de panelen wil plaatsen is jouw eigendom of je hebt schriftelijke toestemming van de eigenaar
 • Er is voldoende zonlicht beschikbaar (en er zijn geen obstakels die het zonlicht tegenhouden)
 • Je hebt een platdak of een schuin dak gericht op het zuidoosten tot zuidwesten

Zonnepanelen kunnen op de volgende soorten daken worden geplaatst.

 • Platte daken
 • Schuine daken
 • Trapezium daken
 • Golfplaten daken

Een sedumdak, ook wel groendak genoemd, is een dak bedekt met een laag vetplanten die zorgen voor bescherming en extra isolatie. Dit soort dak kan tegelijkertijd worden aangelegd met zonnepanelen en zorgt voor extra besparing op de energiekosten door de hoge isolatiewaarde. 

Ook golfplaatdaken verlenen zich goed voor de aanleg van zonnepanelen. De meeste boerenbedrijven maken gebruik van deze platen omdat ze brandwerend zijn, goed de luchtvochtigheid kunnen reguleren en hagelbestendig zijn. De zonnepanelen worden op een stevige rails bevestigd die is gemonteerd op de dwarsbalken van de schuur.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.