fbpx ...
Bata Energy Solutions

Het vermogen van zonnepanelen

Weet je niet zeker welk vermogen zonnepanelen je nodig hebt voor je bedrijf? Dan is dit artikel er om je te helpen. Het kiezen van het juiste vermogen is belangrijk om je bedrijf van voldoende energie te kunnen voorzien. In dit artikel leer je hoe je het piekvermogen van een zonnepaneel kunt berekenen, de voor- en nadelen van een bepaald vermogen zonnepaneel en hoe je de beste keuze maakt.
Jaar ervaring
0 +

Waarom kiezen voor Bata?

We geven je een eerlijk advies
Daarnaast bieden wij niet alleen zonnepanelen, maar kijken we ook naar je bedrijf en geven we deskundig advies gebaseerd op jouw wensen.

We helpen je in het hele proces
We zijn er van begin tot eind voor je en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Het vermogen van een zonnepaneel

Je kunt het piekvermogen van een paneel gemakkelijk berekenen met een omrekenfactor. Zo bereken je ook het vermogen van de gehele installatie. Dit omrekenfactor geeft een accurate weerspiegeling van hoeveel een zonnepaneel daadwerkelijk kan opwekken. Het vermogen wordt altijd uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het aantal Wattpiek geeft aan hoeveel stroom in kWh een paneel kan opwekken. Elk paneel heeft een piekvermogen. Veelvoorkomende vermogens zijn:

  • 350 Wp
  • 360 Wp
  • 400 Wp
  • etc.

Normaal gesproken wekt een paneel ongeveer 85% van dit piekvermogen op. Dit komt omdat bewolking, vervuiling, lange zon en andere factoren invloed hebben op het vermogen van de zonnepanelen. 1 Wp levert dus ongeveer 0,85 kWh per jaar op. 0,85 is dus een goede omrekenfactor voor het berekenen van de benodigde energie.

Wanneer je het piekvermogen van je paneel weet, kun je gemakkelijk het vermogen van je complete zonnepaneleninstallatie berekenen door het piekvermogen te vermenigvuldigen met het aantal panelen. Het is belangrijk om je capaciteit te weten, omdat je hiermee kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je bedrijf van voldoende energie te voorzien. 

Hoeveel vermogen zonnepanelen heb ik nodig?

Bij Bata Energie Solutions kun je de benodigde capaciteit gemakkelijk laten berekenen. We nemen een kijkje in je jaarlijkse energieverbruik en de situatie van je dak, en geven je advies over hoeveel panelen je nodig hebt. Wil je echter zelf je benodigde capaciteit berekenen? Dit kan zeker! Je neemt hiervoor je jaarlijkse stroomverbruik in kWh en de omrekenfactor van 0,85. Met de omrekenfactor van 0,85 houdt je er rekening mee dat de opweksituatie niet altijd ideaal is, omdat er ook bewolkte dagen zijn. 

Vermenigvuldig je jaarlijkse stroomverbruik met de omrekenfactor van 0,85 en je hebt het aantal kWh dat je nodig hebt. Nu je hebt benodigde kWh weet, kun je zonnepanelen gaan uitzoeken. Er zijn veel verschillende zonnepanelen met verschillende piekvermogens. Je kunt kiezen voor panelen met een laag vermogen, maar ook met een hoog vermogen. Aan beide soorten zitten voordelen en nadelen verbonden.

Voordelen en nadelen zonnepanelen met een laag vermogen

Onder laag vermogen verstaan we zonnepanelen van ongeveer 250 Wp tot en met 400 Wp. Een lager vermogen klinkt misschien minder fijn, omdat de zonnepanelen langer over het opwekken van de benodigde stroom doen, maar er zitten ook veel voordelen aan zonnepanelen met een laag vermogen, zoals:

  • Een lagere aanschafprijs: zonnepanelen met een laag vermogen zijn goedkoper en beter voor bedrijven met een laag budget
  • Veel keuze: er is veel keuze in zonnepanelen met lage vermogens, waardoor je zelf het merk, de kleur en afmeting kunt bepalen
  • Kleine afmetingen: zonnepanelen met een laag vermogen bevatten minder zonnecellen en zijn daardoor kleiner. Dit is ideaal wanneer je ze op een klein gebouw, zoals een fietsenhok of kleine schuur wilt plaatsen

Natuurlijk zijn er ook nadelen van zonnepanelen met een laag vermogen. Hierboven werd al genoemd dat ze langer doen over het opwekken van stroom. Je hebt hierdoor ook meer zonnepanelen nodig om je capaciteit te bereiken. Daarnaast worden panelen met een capaciteit lager dan 350 Wp nauwelijks meer gebruikt, waardoor ze geen ontwikkelingen meer ondergaan en technologisch niet meer de beste keuze zijn. 

Voordelen en nadelen zonnepanelen met een hoger vermogen

Panelen met een hoger vermogen worden vaker gekozen door mkb bedrijven en bedrijven die een groter energieverbruik hebben, zoals agrarische bedrijven, aannemers en ontwikkelaars. Zonnepanelen hebben een aantal grote voordelen, zoals:

  • Minder panelen nodig: door de grote panelen hoef je en minder aan te schaffen om de benodigde energie te kunnen opwekken
  • Vooruitstrevende technologie: door de populariteit worden deze panelen alsmaar verder ontwikkelt en daalt ook de prijs steeds meer

Een groot nadeel is dat zonnepanelen met een groot vermogen duurder zijn dan met een klein vermogen, al weegt dat op tegen het feit dat je er minder nodig hebt dan wanneer je verschillende panelen met een laag vermogen aanschaft. Ook zijn ze een stuk groter en zwaarder, waardoor ze moeilijker zijn om te plaatsen, het plaatsen veel meer tijd kost en ze niet op kleine gebouwen en gebouwen die het gewicht niet kunnen houden, geplaatst kunnen worden.

Welk vermogen zonnepanelen moet ik kiezen?

Welk vermogen zonnepanelen bedrijven je aanschaft, is dus volledig een persoonlijke keuze. Heb je minder budget? Ga dan voor panelen met een kleiner vermogen. Wanneer deze niet genoeg opwekken, kun je je energie aanvullen met energie van het net. Heb je een groter budget? Kies dan zeker voor panelen met een groter vermogen. Deze worden steeds verder ontwikkeld, zijn de laatste jaren al veel verbeterd en zijn daarnaast goedkoper geworden.

Veelgestelde vragen

Het piekvermogen van een zonnepaneel is het maximale vermogen dat het paneel kan leveren onder optimale omstandigheden, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het aantal Wattpiek geeft aan hoeveel stroom in kWh een paneel kan opwekken.

Om het vermogen van je complete zonnepaneleninstallatie te berekenen, vermenigvuldig je het piekvermogen van een paneel met het aantal panelen. Hierdoor krijg je een idee van de capaciteit van de installatie en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je bedrijf van voldoende energie te voorzien.

Bij Bata Energie Solutions kun je de benodigde capaciteit gemakkelijk laten berekenen. We nemen een kijkje in je jaarlijkse energieverbruik en de situatie van je dak, en geven je advies over hoeveel panelen je nodig hebt. Wil je echter zelf je benodigde capaciteit berekenen? Vermenigvuldig dan je jaarlijkse stroomverbruik met de omrekenfactor van 0,85. Dit is een goede omrekenfactor voor het berekenen van de benodigde energie.

Zonnepanelen met een laag vermogen hebben een lagere aanschafprijs en zijn beter geschikt voor bedrijven met een laag budget. Bovendien is er veel keuze in zonnepanelen met lage vermogens, waardoor je zelf het merk, de kleur en afmeting kunt bepalen. Ze hebben echter wel een langer opwekproces dan panelen met een hoger vermogen.

Om de benodigde capaciteit te berekenen, neem je je jaarlijkse stroomverbruik in kWh en vermenigvuldig je dit met de omrekenfactor van 0,85. Hierdoor houd je rekening met de invloed van factoren zoals bewolking en vervuiling. Met het berekende aantal kWh kun je zonnepanelen gaan uitzoeken die passen bij de capaciteit die je nodig hebt.

Eerste stap naar advies op maat

Met het invullen van dit formulier geef je ons toestemming om vrijblijvend contact met je op te nemen voor een adviesgesprek.

Je eerste stap naar advies op maat

Of stel je vraag direct aan een van onze adviseurs.

Je kan ons bereiken op:

(0488) 745 400

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.